اگر شما بهترین سایت را هم داشته باشید اما کاربران نتوانند سایت شما را در موتورهای جستجو به راحتی پیدا کنند تمامی تلاشهای شما بیهوده خواهد بود , چرا که امروزه بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو امری ضروری و حیاتی به شمار می رود . شرکت آریا نت براساس وب معنایی سایت شما را بهینه می کند .
موتورهای جستجو چیست ؟
در دنیا سه موتور جستجوی برتر وجود دارد. موتور جستجوی گوگل با بیش از 65% جستجو از سراسر دنیا از همه جلوتر است،بعد از آن یاهو و بینگ قرار دارند که این سه موتور بیش از 95% جستجوی دنیا را در اختیار دارند مابقی کمتر از 5% استفاده می شوند.
انواع موتورهای جستجو
- موتورهای جستجوی رایگان مثل گوگل ، یاهو،بینگ و ... که برای استفاده از آنها نیاز به پرداخت هزینه ندارید . اما برای کسب رتبه بالاتر در آنها باید سایتی بهینه داشته باشید.
- موتورهای جستجوی پرداخت به ازای کلیک : گوگل علاوه بر موتور جستجوی رایگان ، موتور جستجوی پرداخت به ازای هر کلیک می باشد بعنی در سیستم گوگل ادوردزسایت می تواند ثبت نام کند و به ازای هر کلیک هزینه ایی پرداخت نمایید که این موضوع می تواند علاوه بر کلیک روی نمایش نیز تاثیر داشته باشد بدین معنی که بابت تعداد نمایش آنها نیز پول دریافت می شود.
- ابر جستجوگرها : ابرجستجو گر ها به صورت مستقل دارای پایگاه داده نیستند و ایندکسی از سایتها در آنها وجود ندارد ، اما از موتورهای جستجوی دیگر استفاده می کنند.
- فهرست سایت ها : شامل لیستی از سایتهای اینترنتی به همراه توضیحاتی در مورد آن سایت می باشد که این سایتها را گروه بندی کرده و نمایش می دهند به عنوان مثال سایت های مربوط به شرکت های نرم افزاری می تواند دارای گروهی جداگانه باشد.
طرز کار موتورهای جستجو چگونه است؟
موتورهای جستجو دارای پایگاه داده است که زمانی که ما جستجویی را انجام می دهیم در واقع این پایگاه داده هست که جستجو می شود که صفحات درون آن ایندکس شده اند ، این کار توسط خزنده های گوگل انجام می شود.
و اگر سایتی یا صفحه ایی باشد که درون پایگاه داده موتورهای جستجو وجود نداشته باشد ، زمانی که شما آن صفحه یا سایت را جستجو می کنید قطعا موتور جستجو آن را نخواهد شناخت.
یک موتور جستجو در حالت عادی از اجزای زیر تشکیل شده :
- عنکبوت spider : جزیی از موتور جستجو است که تصمیم می گیرد چه سایتهای به چه صورت جستجو شوند، و صفحات آنها ایندکس شود.
- خزنده crawler : در این سایتها حرکت می کند و به فرمان spider سایتهایی که باید شناسایی و ایندکس شوند را crawl می کند ، به اصطلاح در آنها می خزد و صفحات را پیدا می کند.
- بایگانی کننده indexer : صفحاتی که خزنده شناسایی کرده را بایگانی می کند.و آنها را در پایگاه داده ذخیره می کند.
- پایگاه داده database : مهمترین قسمت موتور جستجو است که مجموعه ایی از صفحات ایندکس شده در آن قرار دارد و این پایگاه داده باید جامع و کامل و به روز باشد.
- رتبه بندی کننده ranker : مهمترین نقطه تمایز موتورهای جستجو از یکدیگر همین بخش می باشد ، یک موتور جستجوی قدرتمند هر قدر هم که پایگاه داده گسترده و حجیمی داشته باشد ولی نتایج خوبی ارائه نکند ضعیف است.
الگوریتم های موتورهای جستجو:
اولین نوع رتبه دهی در موتورهای جستجو مبتنی بر میزان تطابق متن مورد جستجو با محتویات متنی یک سایت بود و این تنها پارامتر بود به عنوان مثال کلمه جستجو شده چند بار در یک سایت تکرار شده، به مرور عوامل دیگر نیز در ارزش گذاری و رتبه دهی یک سایت اضافه شد. به عنوان مثال : الگوریتم جدید گوگل با نام کبوتر Pigeon
انواع متغییرهای موثر در رتبه بندی نتایج:
عوامل داخلی سایت : عواملی هستند که شما می توانید روی آنها کنترل داشته باشید، و بر حسب اینکه سایت خود را چگونه طراحی می کنید در اختیار شما می باشد. و هدف آن کمک به شناساندن و اولویت گذاری محتوای اصلی و مهم صفحات است. اولین موتورهای جستجو(ورونیکا 1990 ) با استفاده از این پارامترها به لیست کردن نتایج می پرداختند.با نگاهی به سورس یک سایت می توان لیستی از متغییرهای داخلی آن بدست آورد.
عوامل خارجی سایت : عواملی هستند که لزوما در اختیار شما نیستند به عنوان مثال دیگران از شما چه تصوری دارند ،به شما چطور لینک می دهند ، آیا حاضر می شوند به شما لینک بدهند و ....
و هدف آن ارزش گذاری ذاتی سایت و صفحات آن می باشد. به دلیل دخالت مستقیم سازندگان سایت در این پارامترهای می بایست پارامترهای جدیدی برای ساخت موتورجستجوی قوی تر در نظر گرفته می شد تا برنامه نویس یا نویسنده محتوای یک سایت نتواند مستقیمادر ان دخالتی داشته باشد.این پارامترها می بایست نه تنها میزان ارتباط سایت با عبارت جستجو را بسنجد بلکه روابط یک سند با سندها و سایتهای دیگر وب را نیز بررسی کنید.
Page rank موفقیت اصلی گوگل ، توانست تاثیر عظیمی در بهینه سازی موتورهای جستجو و الگوریتم رتبه دهی کند.
Page rank مقیاسی از یک تا 10 برای اندازه گیری محبوبیت یک سایت با توجه به ساختار،تعدادوکیفیت ابرلینکهای آن سایت است.
اهمیت سئو
هرچه وب گسترده تر می شود نیاز به موتورهای جستجو بیشتر احساس می شود.
کسب رتبه برتر در موتورهای جستجو ارزان ترین و موثر ترین روش افزایش بازدیدکننده است.
برای افزایش بازدیدکننده سایت راههای بسیاری وجود داردی که برخی از آنها پولی و برخی نیز رایگان است. یکی از مرسوم ترین این روش ها تبلیغات در دیگر سایت ها می باشد که نسبت به بهای پرداختی بازده بسیار کمی دارد. اگر یک سایت در رده بالای موتورهای جستجو دیده نمی شود روزانه بیش از 80% از بازدیدکنندگان اصلی خود را از دست داده است.
در زیر برخی از آمارهای استفاده از موتورهای جستجو ذکر شده:
- 70% مردم برای اهداف خود از موتورهای جستجو استفاده می کنند.
- بیش از 80% مردم قبل از کریسمس هدیه های خودشون را از طریق موتورهای جستجو پیدا می کنند.
- بیش از 85% مردم در هر حضور انیترنت از موتورهای جستجو استفاده می کنند.
- و......
این آمار های ما را مجاب میکند تا حضور بهتر و موثرتری در موتورهای جستجو داشته باشیم.
تکنیک ها و ترفندهای سئو در سه مرحله دسته بندی می شود:
- تکنیک های قبل از پیاده سازی سایت: مانند انتخاب هاست ، دامین ،انتخاب زبان برنامه نویسی و ....
- تکنیک های حین پیاده سازی سایت : مانند تنظیم صفحات سایت ،نحوه کد نویسی سایت ،انتخاب کلمات کلید ،محتوای سایت ما باید چه ویژگیهایی داشته باشید ، عکسها لینکها و ... به چه شکلی در سایت قرار بگیرد
- تکنیک های پس از طراحی سایت : مانند حفظ و افزایش رتبه در موتورهای جستجو، تبدیل بازدیدکننده به مشتری و خریدار ، استفاده از ابزارهای و نمودارهای آماری برای بهینه کردن سایت و .....